H O M E | dubbelzes uitgeverij


spiegel jezelf spel titel

contact


> Leer jezelf kennen... en vergroot je zelfvertrouwen
spiegel doosjesportief grappig kaartjes spiegel jezelf spel dapper joker kaartjes Spiegel jezelf spel

Spiegel-jezelf-spel: Vernieuwde editie!
Nu met nog meer sterke eigenschappen.

wie ben ik? WIE ben ik?
zelfstandig en... HOE zien anderen MIJ?
Spontaan, sportief, grappig, dapper, eerlijk, vrolijk ...


Het Spiegel jezelf spel is een gezelschapsspel voor iedereen van 8 tot 88 jaar die in de spiegel durft te kijken om zo zijn zelfvertrouwen te vergroten.
Door in de spiegel te kijken leer je jezelf kennen. Dit lukt je vaak niet alleen; anderen moeten je ook de spiegel voorhouden. Met het Spiegel-jezelf-spel leer je op een spannende manier jouw sterke eigenschappen kennen. Hierdoor bouw je aan een positief zelfbeeld en groeit je zelfvertrouwen.

Speel het spel en raak zo snel mogelijk al je kaarten kwijt en hoor wat anderen zo leuk aan je vinden. De medespelers geven de winnaar kaartjes met positieve eigenschappen en vertellen waarom zij deze zo goed vinden passen.

naar boven Ook jij zult verrast zijn wat je allemaal te horen krijgt!
Een echte boost voor je zelfvertrouwen.

>>> "Ik vind het kaartje met grappig erop echt goed bij jou passen,
omdat je mij zo vaak aan het lachen maakt."

>>> "Ik geef jou het kaartje dapper, omdat jij helemaal alleen met de bus naar school durft te gaan. Dat vind ik super dapper van je."

>>> "Ik vind het kaartje behulpzaam bij jou passen,
omdat jij altijd meehelpt met opruimen."


Met dit Kwaliteitenspel ontdek je hoe goed jij jouw medespelers en jezelf kent. Hoe zie jij de ander en hoe ziet de ander jou? Een ander kan vaak kwaliteiten en sterke eigenschappen bij jou zien, waar jij je nog niet van bewust bent!


xx
naar boven > SPEELWIJZEenthousiast

Er zijn allerlei toepassingen van het spel voor op school en voor privé. Vier verschillende spelvormen zijn volledig beschreven en zijn te vinden in de handleiding in het doosje:

1 • Het Spiegel-jezelf-spel
Raak zo snel mogelijk je kaarten kwijt door setjes op tafel te leggen en hoor wat een ander zo leuk aan je vindt.

2 • Drie om drie
Hoe zie jij jezelf en hoe zien anderen jou?
Vergelijk de drie eigenschappen die jezelf gekozen hebt met de kwaliteiten die de andere spelers bij jou vinden passen.

3 • Mijn Top-3
Welke drie sterke eigenschappen passen het beste bij jou?
(> Kijk in de handleiding. Daar vind je een handige methode om uit een hele stapel uiteindelijk drie kaarten te kunnen selecteren.)

4 • Kaartje van de dag
Leer de waarde van de sterke eigenschappen kennen. Waaraan herken je de kwaliteit?

> Kijk in de handleiding voor de volledige speelwijze en uitleg van deze werk- en spelvormen.

ijverig
naar boven TIP
(bij spelvorm 1. Het Spiegel-jezelf-spel)
> S P L I T S de stapel
Soms komt het beter uit om met een snellere kleine stapel het spel te spelen. Gebruik dan de helft van alle kaarten en speel het spel met 12 setjes met sterke eigenschappen.
Alle kaartjes zijn genummerd. Gebruik dan bijvoorbeeld eerst alleen de kaarten met alle even nummers. Daarna speel je nog een nieuwe spelronde met alle oneven nummers.
Het spelletje is dan sneller klaar. Zo is er sneller een winnaaar.
> Op deze manier krijgen meer winnaars te horen wat anderen zo leuk aan hem/haar vinden. En daar gaat het uiteindelijk natuurlijk allemaal om: het is een spel van complimenten geven én complimenten ontvangen!


naar boven TIP
extra spelvorm
> MEMORY

De kaarten worden (zonder de joker) geschud en gesloten op tafel gelegd. Draai bij elke beurt twee kaarten om. Indien je twee dezelfde kaarten omdraait, heb je een setje en mag je de kaarten houden. Je mag dan nog een keer. Als het geen setje is, gaat de beurt voorbij. Wie de meeste setjes heeft, heeft gewonnen.
> De andere spelers kiezen uit alle kaarten die op tafel liggen een positieve eigenschap voor de winnaar en vertellen waarom ze deze vinden passen bij de winnaar.
Verrassend!
xx
naar boven > EXTRA gratis DOWNLOADS | > TIP's
eerlijk
Heb je het Spiegel-jezelf-spel gekocht? Dan kan je gebruik maken van de gratis downloads die wij speciaal als aanvulling bij het Spiegel-jezelf-spel gemaakt hebben. Hiermee kan je zelf je eigen spel- en werkvormen maken voor eigen gebruik thuis of in de klas of groep. Veel plezier met deze kleur- en knipbladen!

naar boven TIP > kleurplaat 24 eigenschappen
• kleur de hokjes groen bij de eigenschappen die je al hebt en veel laat zien. En geef ook die "Zoefjes" een eigen kleur.
• kleur de hokjes rood bij de eigenschap die je graag meer wilt ontwikkelen.
• Laat de hokjes open die je niet zo belangrijk vind voor jezelf.
Ieder mens is uniek en hoeft natuurlijk niet aan alle genoemde eigenschappen te voldoen! :-)

24 eigenschappen < download 24 eigenschappen


naar boven TIP > kleurplaat 24 eigenschappen... (met invullijntjes)
• Behandel iedere dag in de klas of thuis één sterke eigenschap.
Bespreek de kwaliteit met elkaar. Welk gedrag hoort bij deze eigenschap. Bij wie zie je die eigenschap goed?
Geef het besproken "Zoefje" kleur en schrijf de eigenschap op het invullijntje.
Zijn alle eigenschappen besproken? Dan kan je dat mooi zien aan je kleurblad. Alle Zoefjes zijn gekleurd!

invullijnen < download: kleurplaat met invullijntjesnaar boven TIP > knipblad bewaar-ENVELOPJE.
Bewaar-envelopje om zelf uit te knippen en te vouwen. Stop hierin je zelf gemaakte kaartjes van jouw eigen sterke eigenschappen.
Bewaar ze goed! Draag je sterke positieve eigenschappen op je hart... of in je tas!

envelopje < download bewaar-envelopje


naar boven TIP > knipblad KAARTJES om zelf te maken.

Knip de kaartjes los. Maak hiermee je eigen kaartjes van jouw sterkste eigenschappen. Bewaar ze vervolgens goed in je zelfgemaakte bewaar envelopje.

kaartjesblad < download blanco kaartjes

© Op alle downloads, kleur- of knipbladen van Dubbelzes staat auteursrechtelijk beschermd materiaal. Gebruik is toegestaan als thuiskopie voor niet commercieële doeleinden met vermelding van ©2012 Dubbelzes uitgeverij.xx
naar boven > R E A C T I E S
gevoelig

handje Betekenis van gevoelig of gevoelig !
We hebben het Spiegel Jezelf spel al gespeeld met ons hele gezin: geestig. Ik vroeg mijn zoon een goede eigenschap te kiezen voor zijn moeder. Hij koos: je bent gevoelig? Onze vraag: waarom dan?
Nou, zei hij, als ik je een stomp geef ga je altijd zo piepen!
Moraal: we kregen dus de kans om hem, een manneke van 9 jaar, uit te leggen dat 'gevoelig' ook een tweede betekenis heeft van 'emotioneel' en misschien wel 'empathisch'.
Mooi :-)


handje Klasse spel !
Ik heb het spel aangeschaft voor een kind met asperger. En speel het regelmatig met kinderen uit zijn klas. De kinderen vinden het een heel leuk spel. We hebben het zelfs met de hele klas gespeeld en de klas in groepjes verdeeld. Het is ook geschikt voor groep 4, mits je even de eigenschappen even van te voren doorneemt. Ik vind het een aanrader.


handje De kou uit de lucht !
Leuk spel om in ontspannen sfeer de aandacht eens te vestigen op de goede eigenschappen van kinderen en die naar elkaar toe laten benoemen. Het kan de kou uit de lucht nemen in een conflictsituatie tussen kinderen onderling.


handje Mooi cadeau !
Vandaag heb ik het Spiegel Jezelf Spel cadeau gekregen... complimenten voor de vormgeving en het idee. Erg aantrekkelijk geheel. Ik ben kindertherapeut en dit spel wil ik gaan gebruiken in mijn werk waarin ik veel 1 op 1 werk met kinderen van 4-12 jaar.


handje echt lachen om zichzelf en elkaar !
Ik heb met een jongerengroep die ik ineens moest begeleiden het Spiegel Jezelf Spel gedaan. Ik heb de spelregels wat vrij geïnterpreteerd, want ik had geen voorbereidingstijd. Maar het was echt leuk en goed. De jongeren werden er heel erg open van. Moesten daarnaast ook nog echt lachen om zichzelf en elkaar. Was goed om te doen!


handje Mooie opening voor een gesprek !
Ik heb het Spiegel Jezelf Spel uitgeprobeerd bij ons in het gezin. De kinderen vonden het met name leuk om te spelen met de varianten; zoals wat vind je bij een ander passen of wat juist niet. Het was heel gemakkelijk om daarna met ze in gesprek te komen. Vooral door het laten geven van voorbeelden die bij een kwaliteit passen. Op deze manier konden we heel mooi zien wat voor beeld ze over zichzelf hebben. Het was vooral bij onze oudste een hele mooie opening om in gesprek te treden over zaken waar we het anders nooit met haar over hebben.
Prachtig vond ik ook om te merken hoe sensitief de kinderen zijn; mijn zoon kon mij beter typeren als mijn man!


handje Ik was blij-verrast !
Ik heb het Spiegel Jezelf Spel samen met mijn man gedaan. Gewoon gezellig samen op de bank speelden wij de spelvariatie "Drie om drie". Echt super en ontroerend om te horen van mijn eigen man, die ik toch zolang al ken. Ik was helemaal blij verrast wat hij mijn 3 sterkste eigenschappen vond. Bijzonder. Het was even alsof we elkaar weer opnieuw leerden kennen. Dit was de aanleiding voor een heel positief diepgaand en fijn gesprek.


handje Leuk en breed toepasbaar !
Ik zie de spellen tegenwoordig overal liggen (boekwinkels)! Allemaal leuk en breed toepasbaar voor jong en oud! Ik wil het Spiegel-jezelf-spel graag uitproberen tijdens een groepsintervisie.

geduldig

handje Stuur ook jouw reactie naar: info@dubbelzes.nl

xx
naar boven > D E . . . A U T E U R S

Het Spiegel-jezelf-spel is in de praktijk ontstaan en ontwikkeld door twee orthopedagogen:

perta lahr > drs. Petra Lahr

daphne > drs. Daphne Rijkée


Petra Lahr en Daphne Rijkée
worden in hun werk als orthopedagoog ingeschakeld als er een probleem is in de ontwikkeling van kinderen. Vaak spelen de problemen al langere tijd en zijn er al meerdere manieren geprobeerd om het gedrag te laten veranderen. Hoewel het voor de hand ligt om te focussen op deze problemen, is het vaak effectiever om aandacht te besteden aan de dingen die wel goed gaan. Al vaak genoeg horen deze kinderen wat ze niet goed doen. Met een positiever zelfbeeld, zijn kinderen beter in staat om ongewenst gedrag te veranderen of problemen op te lossen. Daarnaast ervaren kinderen minder weerstand bij deze vorm van positieve begeleiding.

24 positieve eigenschappen
We hebben er in het "Spiegel jezelf spel" heel bewust voor gekozen om alleen kaartjes te gebruiken met positieve eigenschappen. De meeste mensen kennen hun aandachtspunten maar al te goed.

zelfvertrouwen Door je te richten op het positieve van jezelf, voel je je sterker en ben je beter in staat veranderingen aan te brengen.

creatief
naar boven de illustraties
: 24 ZOEFjes™
Inge Voets heeft de kaartjes geïllustreerd. Zij maakte het Character ontwerp voor het figuurtje dat staat voor allerlei verschillende positieve eigenschappen.
De kinderen van Daphne en Petra vonden ZOEF een mooie naam voor de positieve figuurtjes en daarom hebben wij het nu over de ZOEFjes.
Wil je meer werk zien van Inge? Kijk dan op haar website:
> Inge Voets


> FAALangst TRAINING
In een door Petra en Daphne ontwikkelde training "Eerste hulp bij faalangst" leren leerlingen tijdens een van de bijeenkomsten hun positieve eigenschappen in kaart te brengen. Voor veel deelnemers is dit een spannende bijeenkomst. Ze denken geen kwaliteiten te bezitten of schamen zich om deze uit te spreken.
Het Spiegel jezelf spel was ontwikkeld voor deze bijeenkomst. Door een spelelement toe te voegen wordt het praten over positieve eigenschappen leuker en makkelijker. Daarnaast accepteren jongeren complimenten eerder van elkaar dan van therapeuten en/of ouders.

faalangst training
Petra en Daphne ontwikkelden een complete faalangsttraining:
"Eerste hulp bij faalangst", voor leerlingen in het voortgezet onderwijs in zeven bijeenkomsten. Deze faalangsttraining bevat een docentenhandleiding en een werkboek voor leerlingen en is uitgegeven door Kwintessen's.xx
naar boven > WAAR TE KOOP?
eerlijk
in de boekhandel
bij de betere speelgoedwinkel
• of direct via internet:


> spiegel jezelf spelbestelknop>display Spiegel jezelf spel
naar boven Het Spiegel-jezelf-spel is ook verkrijgbaar met een
gratis DISPLAY
ISBN 978-90-819302-15
inhoud: 6 kaartensets in gratis Display

>>> Spellen inkopen voor wederverkoop of als relatiegeschenk?
Neem contact op met de uitgever:

annemariet Annemariet van Beers
Dubbelzes uitgeverij | T 020 416 63 43


naar boven Stuur ook jouw ervaring met het spel:
>
info@dubbelzes.nl

© Dubbelzes uitgeverij
Basilicumhof 20
1115 DL Duivendrecht
020 416 63 43

grafische vormgeving:
Annemariet ven Beers, Dubbelzes

illustraties: Inge Voets

© Op alle downloads, kleur- of knipbladen van Dubbelzes staat auteursrechtelijk beschermd materiaal. Gebruik is toegestaan als thuiskopie voor niet commercieële doeleinden met vermelding van ©2012 Dubbelzes uitgeverij.

naar boven

naar boven


naar boven

> speelwijze

> downloads en TIP's

> reacties

> de auteurs | illustrator

> waar te koop?

bestelknop

> Spiegel-jezelf-spel
kaartenset € 11,95
incl. 21% btw
ISBN 978-90-819302-60

doosje spiegel-jezelf

inhoud

55 kaartjes
incl. handleiding
speelwijze met
vier spelvormen

naar boven


naar boven


naar boven

naar bovenbestelknop


> Spiegel-jezelf-spel
kaartenset € 11,95
incl. 21% btw
ISBN 978-90-819302-60

doosje spiegel-jezelf

inhoud

55 kaartjes
incl. handleiding
speelwijze met
vier spelvormen

naar boven


naar boven

naar boven


naar boven


naar boven


naar boven


naar boven


naar bovennaar bovennaar bovennaar bovennaar boven
bestelknop


> Spiegel-jezelf-spel
kaartenset € 11,95
incl. 21% btw
ISBN 978-90-819302-60

doosje spiegel-jezelf

inhoud

55 kaartjes
incl. handleiding
speelwijze met
vier spelvormennaar boven


naar boven


naar boven


naar boven


naar boven

naar boven


bestelknop


> Spiegel-jezelf-spel
kaartenset € 11,95
incl. 21% btw
ISBN 978-90-819302-60

doosje spiegel-jezelf

inhoud

55 kaartjes
incl. handleiding
speelwijze met
vier spelvormen


naar boven


naar boven

naar boven


naar boven


naar boven


naar boven
naar boven


naar boven


naar boven


naar boven
bestelknop


> Spiegel-jezelf-spel
kaartenset € 11,95
incl. 21% btw
ISBN 978-90-819302-60

doosje spiegel-jezelf

inhoud

55 kaartjes
incl. handleiding
speelwijze met
vier spelvormen

naar boven


naar boven


naar boven


naar boven


naar bovennaar bovennaar bovennaar boven
bestelknop

> Spiegel-jezelf-spel
kaartenset € 11,95
incl. 21% btw
ISBN 978-90-819302-60

doosje spiegel-jezelf

inhoud

55 kaartjes
incl. handleiding
speelwijze met
vier spelvormen

naar boven

naar boven

naar boven


naar boven


naar bovennaar bovennaar bovennaar boven


naar bovennaar boven


naar bovennaar bovennaar bovennaar bovennaar bovennaar boven

 

24 x Z O E F jes ™


Een "ZOEF" ™ is
de naam van het gebruikte tekenfiguurtje.
Ieder ZOEFje staat voor een specifieke, altijd positieve, sterke eigenschap.

De naam is bedacht door de kinderen van de auteurs.

Alle ZOEFjes zijn getekend door Inge Voets.
Wil je meer werk zien van Inge? Kijk dan op haar website:

> Inge Voets

creatief