spel zonder tegenstanders

>>
>
E R V A R I N G E N
ingezonden berichten van gebruikers vertelspel:
leuke aanvulling bij improvisatie theater
in training goed inzetbaar middel
gebruikt in een weekend met 15 pubers
gebruikt in coachingstraject
sloeg in als een bom

wil je ook jouw ervaring, link of idee plaatsen?

> W O R K S H O P S
zoek je een workshop, training of cursus?

april -------------------------------

Op 18 april heeft HET S P E L A T E L I E R een Personeelsdag met inspirerende workshops en informatie voor het COG, onderwijsgroep Drenthe, georganiseerd in Assen.
Thema van de dag: "De coöperatieve school"
De school als leerplek waar kinderen mét elkaar in plaats van tegen elkaar spelen.
Leerkrachten konden deze dag kennismaken met allerlei vormen van coöperatieve spelen. Ze maakten zelf hun keuze uit een ruim aanbod aan workshops
o.a. de workshop "Breng taal tot leven in de klas"
Daarbij waren er diverse open lokalen met inspiratie en informatie.
De workhop met het vertelspel werd goed bezocht!!!
In een driekwartier durende workshop: “Breng taal tot leven in de klas” hebben de leerkrachten de diverse werkvormen en mogelijkheden met het vertelspel kunnen ervaren. Reacties waren heel positief. De verhalen die ontstonden vond ik echt verrassend? Een ontspannen sfeer. En... er werd veel gelachen: heerlijk, geweldig!
Dat Coöperatief spel een positief groepsgevoel geeft was ook goed te merken gedurende de andere activiteiten deze dag. Er waren veel enthousiaste reacties en dankbare mensen voor de mooie en leuke dag.
Quotes: Complimenten voor de dag:
Spelen is ook goed voor grote mensen!
Een andere kijk op samen spelen. Zeer positief.
Veel ideeën, veel samenwerking, leuk, praktisch
Leuke spelletjes, direct te spelen in de klas. Uitnodigend.
Leuk toepasbaar. Wel afhankelijk soms van groep en groepsgrootte
Fantastisch! Heel leerzaam. Spelletjes voor tussendoor!
Leuke spelletjes om zo even te doen!


januari 2007 ---------------------------------------------------
Veel belangstelling voor het KLEIN vermakelijk 1001 verhalen-vertelspel op de NOT van 23 januari t/m 27 januari in de jaarbeurs in Utrecht. Dubbelzes stond samen met de Educatheek.nl in een stand.
Dank voor alle enthousiaste reacties en verhalen!


-------------
E R V A R I N G E N
ingezonden berichten en ideeën van gebruikers vertelspel

-
Vertelspel leuke aanvulling bij improvisatie theater !

Marcel Boon heeft het 'KLEIN vermakelijk 1001 verhalen vertelspel' gebruikt.
Marcel schrijft: "De bestaande set woorden heb ik behoorlijk uitgebreid na mijn voorstelling afgelopen zaterdag (26 mei) in Sliedrecht, dit spel met enkele kinderen gespeeld. Heel erg leuk!
Het is me zo goed bevallen dat ik na een aantal verhalen verteld te hebben tijdens mijn voorstelling afgelopen zondag in Zwolle kaarten liet trekken, enkele vragen stelde over de getrokken titel en vervolgens ben gaan vertellen zonder een idee te hebben waar het naar toe ging. Ik heb ook jarenlange ervaring met improvisatie theater, maar ik zie verhalen vertellen en improvisatietheater wel als twee afzonderlijke dingen. Maar dit blijkt echt heel leuk en succesvol. Het publiek hing aan mijn lippen. Zowel ouders als kinderen.
Ik heb dan ook later op de dag nog een extra optreden gegeven. Ook weer begonnen met verhalen uit mijn repertoire en vervolgens nog een verhaal geimproviseerd. Omdat het einde toch niet bekend is kun je de kinderen halverwege het verhaal nog om input vragen. Ze vonden het prachtig. Er zullen wel wat mensen vreemd hebben opgekeken toen de kinderen massaal 'Sinterklaas kapoentje inzetten' toen ik een deurtje opentrok. ;)
Natuurlijk is dit geen vervanging voor het goed voorbereide verhaal, maar wel een leuke aanvulling. Het kan ook de basis zijn voor een nieuw verhaal in je repertoire.

In Zwolle werd het verhaal 'Schilder koopt nieuw water' getrokken. Het jongetje dat de kaarten had getrokken zei dat de schilder nieuw water kocht om mee te schilderen. Schilderen met water dus. Ik ben gewoon begonnen met het verhaal, zelf ook benieuwd waar het naar toe ging. Hieruit ontstond een prachtig verhaal. Dat verhaal zal ik nog verder gaan uitwerken en opnemen in mijn repertoire. Mijn vrouw staat er op. :)
Het is gewoon een kadootje. Het was trouwens ook een erg leuk publiek in Zwolle. Ook een kadootje.
Marcel Boon, verteller
>> www.de verteller.nl


------
Vertelspel in training goed inzetbaar middel

Het vertelspel heb ik j.l.in mijn trainingen gebruikt op de opleiding HBO-psychologie, binnen de module "training geven".
Bij de les over werkvormen hebben alle studenten(ca. 80) het in groepjes gebruikt, met de toegevoegde opdracht van mij, dat het verhaal wel te maken moest hebben met "trainen" of "werkvormen".
Het was deels bedoeld als "energizer" na de pauze, maar ook als voorbeeld van een spelvorm, die in trainingen is te gebruiken.
Ik moet je zeggen, dat het effect me iedere keer weer verbaasd heeft. Soms gingen groepjes heel aarzelend aan de gang en dachten dat ze het niet zouden kunnen. Toch hadden alle groepjes (op een of twee uitzonderingen na) steeds een verhaal klaar en is er gigantisch veel afgelachen tijdens deze oefening. Sommige groepjes hadden er een hele act bij of speelden het verhaal uit.
Ik vind het een superspel!!
------
Ik heb het ook gebruikt in een weekend met 15 pubers (in een klooster). Deze groep was niet meer te stoppen en maakte (vaak individueel) hele lange serieuze, maar ook grappige verhalen.
Het spel is dus heel makkelijk in te zetten in verschillende settingen.
Mijn complimenten voor de mooie uitvoering!
Hartelijke groet,
Betty van Engelen,
docent HBO-psychologie------
Vertelspel gebruikt in coachingstraject !
In haar coachingspraktijk “coaching op maat” maakt Margreet de Groot op een heel eigen en wijze manier gebruik van de kaarten van het ‘KLEIN vermakelijk 1001 verhalen-vertelspel’.
De werkwijze van haar methode:
“Talig coachen, er zit een verhaal in je’ is te lezen in haar handout.
... Het verhaal kan als metafoor worden gebruikt om een situatie of gebeurtenis bespreekbaar en inzichtelijk te maken. De kaarten voor een toepasselijk verhaal worden dan zelf gekozen uit de stapel.
In je verhaal ben je vrij! Er is alle ruimte voor de fantasie, het kan je op hele andere gedachten brengen wanneer je vastzit of last hebt van dagelijkse terugkerende belemmerende patronen.
Belemmerende gedachten uit de dagelijkse werkelijkheid hoeven immers niet mee te spelen in je verhaal. Je verhaal opent misschien wel nieuwe deuren en laat je bruikbare mogelijkheden
zien.
Margreet de Groot,
coach
>> Hand-out: Talig coachen, er zit een verhaal in je


------
Vertelspel sloeg in als een bom !

Hallo Annemariet,
Bedankt voor je post. Het was net op tijd in mijn bezit om het te gebruiken op een trainingsdag. Het sloeg in als een bom, iedereen had reuze pret en ik denk dat je de eerste bestelling al binnen hebt of binnenkort krijgt. Super spelletje !
Vriendelijke groet,
Jos Schippers
,
Onderwijsadviseur IJsselgroep
-------------
V E R T E L training, workshop of cursus
• workshop: Boeiend vertellen
• workshop: Humor in verhalen
• Basiscursus vertellen
• aanbod diversen


workshop: Boeiend vertellen
Voor iedereen die zich wil ontwikkelen als verteller en schepper van grappige, serieuze, symbolische, filosofische, verzonnen of waargebeurde verhalen. Deze workshop is niet gericht op zakelijke presentaties. (Uiteraard is veel uit deze workshop hiervoor wel goed te gebruiken.)

In deze tweedaagse vertelworkshop leer je de ambachtelijke aspecten van het vertellen en scheppen van verhalen en onderzoek je hoe je jouw eigenzinnigheid, commentaar, geraaktheid en humor kunt uitdrukken als verteller. Spelenderwijs vergroot je je mogelijkheden en ontdek je hoe jij komt tot zeggingskracht.
>
verteltrainingen Leontine Hoogeweegen


workshop: Humor in verhalen
Humor is een machtig wapen van de verteller.
Ook in verhalen met zware onderwerpen kan humor er voor zorgen dat het verhaal voor het publiek dragelijk blijft, zonder dat aan de ernst af wordt gedaan. Ook in griezelverhalen is een grappig moment een opluchting voor het publiek. Je wilt tenslotte niet dat aan het eind van je verhaal het publiek vastgenageld aan de stoel blijft zitten. Denk aan mensen met een zwak hart.
Humor is iets vreemds. Het is iets dat heel persoonlijk is, maar toch zijn er min of meer universele regels wat grappig is. Welke regels zijn dat? We gaan op zoek naar humor, wat is het, waar zit het en hoe gebruik je het? En het belangrijkste ... wat is je eigen authentieke humor? Ook voor mensen die niet grappig zijn.
> de verteller
Marcel Boon


basiscursus vertellen
In deze cursus komen de grondbeginselen van het verhalen vertellen aan de orde: verhaalstructuren, associatie- en fantasie-training, beeldend vertellen, vertellen vanuit perspectief en presentatie. Bij de cursus is een werkboek verkrijgbaar.
Deze basiscursus wordt een aantal keren per jaar op verschillende plaatsen in Nederland gehouden .
>
Het verhalenbedrijf Marco Holmer, Raymond den Boestert


aanbod diversen

| Switchen tussen personages | Werkdag stemexpressie
| Verhalen vertellen voor beginners | De macht aan de verbeelding | Gevorderdencursus | Basiscursus Vertellen | De drie R's van het vertellen | Verhalen vertellen voor gevorderden | Werken met verhalen | Weekendworkshop Stemexpressie |
> vertelcursussen


-------------
jouw ervaring, link of idee?

• Hoe gebruik jij het vertelspel?
De kaarten van het vertelspel worden al door vele mensen op allerlei manieren gebruikt.
Stuur jouw speel- of werkwijze en ideeën voor het gebruik ook naar: info@dubbelzes.nl


• workshop?
Geef je een
workshop, waarin o.a. het vertelspel wordt gebruikt en het vertellen van verhalen een belangrijke rol speelt?
Laat het ons weten, zodat we hier de link kunnen plaatsen!


naar de tongbrekers

Aan deze pagina wordt nog steeds verder gewerkt
!